maandag 9 maart 2015

Eelco Schaap en Jan Jansen nodigen u uit op landgoed Domínio Vale do Mondego Portugal

Filosofisch Convivium 29 mei t/m 1 juni 2015:
Baldios met Toekomst: Driegeleding van het sociaaleconomisch organisme - de moderne versie 21ste eeuw


Geobotanisch Convivium 2 t/m 5 juni 2015:

Biodiversiteit, Baldios & Biologische landbouw - het Infield/Outfield syteem


InvitationHet eerste convivium is gehouden in 2012 en genoemd naar een boekje van Erasmus: Het Goddelijk Festijn. Daarin beschrijft Erasmus zijn ideale woon/leefvorm: een rusculum (landgoedje) of nidus (nest) dat staat voor welbevinden en de perfecte wisselwerking tussen bewoner(s), woning én leefomgeving. Erasmus droomt van een samenleving van kleine grondbezitters die autonoom kunnen leven dankzij de eigen voedselvoorziening. Erasmus´ wereldbeeld werd richtinggevend voor het humanisme. Zijn gedachtegoed is de inspiratiebron voor het organiseren van bijzondere samenkomsten op Eelco’s landgoedje: Domínio Vale do Mondego in Natuurpark Serra da Estrela, Portugal. Elk voorjaar een waarlijk disgesprek rond een relevant thema naar analogie van Het Goddelijk Festijn.
Eelco explaining about his olives

Net zoals gastheer Eusebius nodigt Eelco zijn gasten uit om samen te genieten van eenvoudige, doch voedzame maaltijden met producten van eigen bodem, te wandelen in de weelderige tuinen en door de ruige natuur. Er wordt wijn gedronken - met mate - maar vooral wordt geconverseerd, geluisterd, gefilosofeerd. In 2013 is op deze wijze het Convivium “Aristoteles en de Biologie” gehouden. Tijdens het Convivium De Tempelieren (2014) lag het accent op het cultureel erfgoed van Portugal, met ruimte voor toekomst scenario´s tijdens de excursies en maaltijden.Het Geobotanisch Convivium 2014 Pan & Demeter ging over hoe natuur en mens samen gaan in een landschap op de grens van de Atlantische en Mediterrane wereld.
Breakfast beneath the Fig tree

Het Filosofisch Convivium 2015 én het Geobotanisch Convivium 2015 vragen zich beide af welke rol de baldios (commons, gemeynt, meent, marke) kunnen spelen in Natura 2000 gebieden zoals de Serra da Estrela. Bij het Filosofisch Convivium, de naam zegt het al, ligt de nadruk op het nadenken over de organisatie en de rol van de baldios. Het Geobotanisch Convivium legt de nadruk op het leren kennen van de biodiversiteit die verbonden is met het systeem van de baldios, de infields en de outfields.
We vragen ons af welke nieuwe associatieve samenwerkingsvormen kunnen worden aangegaan in de 21e eeuw. Kan Natura 2000 worden gezien als een nieuwe common? Welke (nieuwe) ecosysteemgoederen en -diensten kunnen worden geleverd? De baldios in de Serra da Estrela hebben belangrijke half-natuurlijke habitattypen opgeleverd. Ook hebben de commons bedoeld of onbedoeld verschillende natuurlijke habitats weten te handhaven, hoewel overexploitatie ertoe heeft geleid dat vrijwel alle natuurlijke bossen zijn verdwenen. Aan dit traditionele landschap van de Serra da Estrela zijn meerdere ecosysteemdiensten verbonden. In dit verband zouden zowel de ‘goede’ als de ‘slechte’ ervaringen met deze traditionele baldios, aanwijzingen kunnen geven voor het beheer en het meervoudig gebruik van Natura 2000 door verschillende partijen en de interactie met publieke en private grondbezitters. In Nederland wordt nu erkend dat het succes van het nieuwe stelsel voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer sterk wordt bepaald door de mate van samenwerking en het vertrouwen dat agrariërs en hun partners in elkaar hebben. Het sociaal kapitaal is belangrijk in het nieuwe stelsel agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Baldios zijn bij uitstek het sociale kapitaal, maar ze verarmden omdat landbouw de enige bron van inkomsten was.
Aangezien een belangrijk deel, zo niet het grootste deel van de Natura 2000 habitats in de Serra da Estrela is gelegen in de baldios, die beheerd werden door de commoners en voornamelijk gebruikt werden als outfields in de traditionele landbouw, rijst in de eerste plaats de vraag of Natura 2000 in deze baldios niet dienovereenkomstig kan worden beheerd.
Contact


Arrangement


Geen opmerkingen:

Een reactie posten